Casa da Atalaia / S3 ARQUITECTOS

Casa da atalaia / s3 arquitectos

Taking as an advantage the local topography, solar exposition and privileged views, it`s the main intention to adjust the existing house to new necessities and comfort of the present, through the construction of two new volumes for the suite and kitchen, preserving exteriorly the existing trees, proposing also a forestation near the plot´s boundary wall.

Casa da atalaia / s3 arquitectos

Maintaining the existing architectural composition, concept and philosophy in the building, the house is developed through the ground floor level, adapting to the land, with the public area oriented to South and private area of the house to North.

In this way the private area of the house it is reorganized, repositioning the kitchen new volume oriented south, allowing a better operation and connection with the living room, and also allowing a direct connection to the exterior.

Casa da atalaia / s3 arquitectos

It is intended that the new suite proposed volume, would exist in the extension of the main axis for where the private body of the house develops, and therefore could be distinguished for its singularity and prominent positioning in the plot.

The house organization through the central functional existing axis culminates with the new suite volume, and a direct connection to the garden area and exterior parking, created in the height difference between the new volume and the existing natural terrain.

Casa da atalaia / s3 arquitectos

The adequacy of the existing swimming pool follows the same logic of intervention as the rest of the house, reorganizing the exterior area of patios next to the living room, in order to be wider and functional.

The traditional constructive solutions applied in the recovery and extension of this house, are a basic condition to this intervention, with resource to the regional selected materials, as for example the use of the regional tiles in the exterior and interior floors, plaster painted walls in white plastic ink, roofing in regional tile and interior ceiling covering in wooden structure and treated cane.

As a primary intention in the extension built, in its more basic form, would be the e of the existing construction in its formal and sensorial prolongation, allowing to the enjoyment of the light through two sky lights and views to West and North, introducing an element of singularity and contemporaneity, and that by its form and materials assures a harmonic connection between the new construction and the former existing structure.

Project Details:
Location: Guia, Portugal
Type: Residential Houses
Architects: S3 ARQUITECTOSwww.s3arquitectos.com
Designer: Bernardo Daupiás Alves & Marco Braizinha
Total Storeys: 1
Floor Area: 218.00 m2 | 1715.00 m2 (plot)
Photos: S3 ARQUITECTOS

Aline Chahine
Aline is an international licensed architect currently practicing in Canada, she is the reason you are reading this right now, Aline founded the platform back in 2008 shaping the very foundation of Architecture Lab, her exemplary content curation process that defines the online magazine today.
Aline Chahine
Aline Chahine
Aline is an international licensed architect currently practicing in Canada, she is the reason you are reading this right now, Aline founded the platform back in 2008 shaping the very foundation of Architecture Lab, her exemplary content curation process that defines the online magazine today. Highlights Aline founded Architecture Lab in 2008 Lead editor of dan | dailyarchnews since 2019 Founded and Creative Director of DesignRaid Licensed architect with creative sales and marketing experience Experience As full-fledged architect, Aline's background involved a great deal of research that lead to the creation of Architecture Lab as an online database of exemplary design. Her experience snowballed into founding two architecture platforms, Architecture Lab and DesignRaid. Education Aline received USEK’s Master of Architecture in 2004 and BA in English from the University of Toronto
TITLE | Founder of Architecture Lab
About Architecture Lab Architecture Lab is a MKR.S Media brand, a website devoted to extraordinary design and aesthetics aiming to promote exceptional aesthetic values and sustainable design in all it's shapes and sizes. Learn more about us and our editorial process and feel free to contact us if you would like to see something in particular on the website, our certified experts will get back to you with the most trustworthy advice as soon as possible. Read all articles by Aline | Follow her on LinkedIn

Leave a Comment