The Location: Amanali Golf and Nautical club in the city of Tepeji del Rio, Hidalgo. A 45 minute drive from Mexico City.
The Site: two adjacent plots of 14 mts. length by 36 mts. depth (504 mts.2) each, with the back facing North. The site has a continuous slant of 4 mts. from front to back.
The restrictions: The housing complex establishes restrictions of open space: 6 mts. to the front, which faces the lake; 7 mts. in the back (adjacent to the golf course); and 5 mts. alongside the lateral common border of both plots of land.

Casa datri & dasa / [mavarq]
© Jaime Navarro

The requirements: DASA house required continuous open spaces, a complete physical and visual communication with exterior areas, a full room with independent access from the main home, and an upstairs entertainment area accessible and communicated from every other space in the home. The materials used were to be minimal and simple, thus the use of steel, concrete and glass were predominant.

Casa datri & dasa / [mavarq]
© Jaime Navarro

DATRI house, on the other hand, required more spread out spaces and, different from neighboring DASA, that they be partitioned and differentiated from one another. It was important that the spatial experience of this home was such that space would be discovered as one moved from one space to another. In this case, there was an explicit demand for noticeable finishes to the interior that would mostly be covered by the use of simple materials.

Casa datri & dasa / [mavarq]
© Jaime Navarro

The challenge: designing two weekend houses for two brothers with different tastes and requirements who shared an objective: common use of exterior areas where DASA house would contribute its terrace and grill, while DATRI house would share its pool and storage place as contributions to the synergy of the complex.

Under this premise, the starting point was to consider sunlight, dominant wind patterns and topography as our main variables for the pragmatic use of the pool and terrace, which were to be located in the central part of both plots of land. Alongside these considerations, we chose as our volumetric model of reference the traditional country house with two-tiered water rooftop.

Casa datri & dasa / [mavarq]
© Jaime Navarro

Once our variables were analyzed the decision was made to symmetrically split the initial volumetric scheme. Afterwards, each of the construction volumes were pushed to the opposing long ends of the plot in order to create a central common area.

As a result and in order to give a personality to each of the houses according to each of the brother’s tastes and requirements, we began to develop the architecture of each construction. Operations used for this were simple (subtracting, stretching, separating and dividing) and were helpful in conserving the initial scheme as much as possible the result of which, however, would define a unique volume and spatial experience.

Casa datri & dasa / [mavarq]
© Jaime Navarro

The operations not only defined the interior spaces of the houses, but through their manipulation we sought to give form to the space between them: the common outdoor space. This was accomplished with the use of overhangs for second floors of both homes at the same time as taking advantage of the topography of the land by which four outdoor terraces were created to absorb and take advantage of the natural slant in the land.

Casa datri & dasa / [mavarq]
© Jaime Navarro

The first terrace is for the access level and garage; the second is dedicated to a contemplative desert garden; the third is at the level of construction of the houses. This common level is made up of a continuous surface area that makes up the terrace of both houses that are united at the center by a covered pool (the cover is made up of the same stone material), thus accomplishing a visual and material continuity that intentionally blurs the obvious cavity of the pool in the landscape. Lastly, a garden space in the rear of each of the houses seeks to give continuity to the grass covered landscape of the golf course.

Casa datri & dasa / [mavarq]
© Jaime Navarro

Materially, and with the intention of obeying structural conditions, it was sought for the ground floor of both houses to be visibly is made of concrete. This made it easier for the ground floor to also play a role in strengthening the foundations of both houses and countering the gravitational pull of the cantilever used in the second floor. The volumes of the second floors are made up of various solid and closed form trapezoid bodies made up of exposed brick walls.

Project Details:

Location: Amanali, Tepeji del Rio, México
Type: ResidentialHouses
Gross square footage: 10,800 sqm
Completion Date: August 2014
Architects: [mavarq] Associate Architect: Lorenzo Alvarez
Collaborators: Rene Vallejo, Jazmin Rivera, Iezid Huizar, Delia Cabrera.
Construction: Factor Eficiencia – Fermin Espinosa
Photos: Jaime Navarro

Previous articleWalkie Talkie review – bloated, inelegant, thuggish
Next articleRio Tinto Naturescape / Plan E
Aline Chahine
Aline is an international licensed architect currently practicing in Canada, she is the reason you are reading this right now, Aline founded the platform back in 2008 shaping the very foundation of Architecture Lab, her exemplary content curation process that defines the online magazine today.
Highlights
  • Aline founded Architecture Lab in 2008
  • Lead editor of dan | dailyarchnews since 2019
  • Founded and Creative Director of DesignRaid
  • Licensed architect with creative sales and marketing experience
Experience
As full-fledged architect, Aline's background involved a great deal of research that lead to the creation of Architecture Lab as an online database of exemplary design. Her experience snowballed into founding two architecture platforms, Architecture Lab and DesignRaid.
Education
Aline received USEK’s Master of Architecture in 2004 and BA in English from the University of Toronto
TITLE | Founder of Architecture Lab
About Architecture Lab
Architecture Lab is a MKR.S Media brand, a website devoted to extraordinary design and aesthetics aiming to promote exceptional aesthetic values and sustainable design in all it's shapes and sizes. Learn more about us and our editorial process and feel free to contact us if you would like to see something in particular on the website, our certified experts will get back to you with the most trustworthy advice as soon as possible.
Read all articles by Aline | Follow her on LinkedIn