House in Matosinhos / nu.ma

House in matosinhos / nu. Ma
© ITS – Ivo Tavares Studio

From the architects: The lot, where the house is inserted, have a non-regular shape, longitudinal and perpendicular to the street Nossa Senhora da Conceição, Matosinhos, Portugal.

In a consolidated urban area, the surrounding buildings, are, in most of the cases, buildings with a ground floor and attic. These constructions for their constructive time presents nonconventional height.

House in matosinhos / nu. Ma
© ITS – Ivo Tavares Studio

The urban density of this road presents buildings with different temporal characteristics, and for that reason, with different constructive approaches, with different elevations, materials, etc… a result of the growth and evolution of this road.

House in matosinhos / nu. Ma
© ITS – Ivo Tavares Studio

Formal and functional constraints

It was important to keep the alignment of the house with the existing buildings in order to avoid formal irregularities in the street development. Concerning the volume, the house will be distributed in two floors (ground floor and 1st floor), which are dissimulated in the facade with horizontal lines to point some alignments with the surrounding buildings.

House in matosinhos / nu. Ma
© ITS – Ivo Tavares Studio

Program

It is proposed a house with two floors. The interior spatial distribution is separated by function and by floors. The social/ service area, at the ground-floor, is composed by the entrance hall, the toilet, the kitchen, the dining / living room, the vertical access to the 1st floor (stairs) and the garage.

House in matosinhos / nu. Ma
© ITS – Ivo Tavares Studio

Due to the longitudinal nature of the lot, and the fact that it only detains two fronts for construction, it was proposed an exterior yard at the center of the house to allow natural light to dining/living room and kitchen.

House in matosinhos / nu. Ma
© ITS – Ivo Tavares Studio
House in matosinhos / nu. Ma
© ITS – Ivo Tavares Studio
House in matosinhos / nu. Ma
© ITS – Ivo Tavares Studio

On the 1st floor, the private area, is composed by the rooms and its toilets and a lounge / reading area. At this floor, the interior yard, gives some more natural light to the interior rooms.

Project Details:

Location: Matosinhos, Portugal
Area: 220 sqm
Architects: nu.mawww.numa.pt
Photographs: ITS, Ivo Tavares Studio

Aline Chahine
Aline is an international licensed architect currently practicing in Canada, she is the reason you are reading this right now, Aline founded the platform back in 2008 shaping the very foundation of Architecture Lab, her exemplary content curation process that defines the online magazine today.
Aline Chahine
Aline Chahine
Aline is an international licensed architect currently practicing in Canada, she is the reason you are reading this right now, Aline founded the platform back in 2008 shaping the very foundation of Architecture Lab, her exemplary content curation process that defines the online magazine today. Highlights Aline founded Architecture Lab in 2008 Lead editor of dan | dailyarchnews since 2019 Founded and Creative Director of DesignRaid Licensed architect with creative sales and marketing experience Experience As full-fledged architect, Aline's background involved a great deal of research that lead to the creation of Architecture Lab as an online database of exemplary design. Her experience snowballed into founding two architecture platforms, Architecture Lab and DesignRaid. Education Aline received USEK’s Master of Architecture in 2004 and BA in English from the University of Toronto
TITLE | Founder of Architecture Lab
About Architecture Lab Architecture Lab is a MKR.S Media brand, a website devoted to extraordinary design and aesthetics aiming to promote exceptional aesthetic values and sustainable design in all it's shapes and sizes. Learn more about us and our editorial process and feel free to contact us if you would like to see something in particular on the website, our certified experts will get back to you with the most trustworthy advice as soon as possible. Read all articles by Aline | Follow her on LinkedIn

1 thought on “House in Matosinhos / nu.ma”

Leave a Comment