Sun Cap House / Wallflower Architecture + Design

Sun cap house / wallflower architecture + design

Although the site was devoid of any development during the inception of the project, it was foreseen that the future built environment would be dense with neighbouring residences barely metres away on either side. The tropical sunlight falling on this resort island could also be harsh and intense but the proximity to the sea also blesses it with breezes that tend to channel through the waterways that are unique to the cove. Most properties along the waterway which also affords them best view, and the narrow rectangular project site was no different.

Sun cap house / wallflower architecture + design

In response to the projected urban density and the site’s local environment, the home is designed with a thick, nine metre high wall that forms the entrance façade which wraps around to continue along the sides.

Like the pulling back of a curtain to reveal the view, the walls terminate as it approaches the waterway where thereafter an inner enclosing structure of paneled glass continues, projecting toward a pool and garden. The massive, enveloping entrance and side walls are essentially a thermal and privacy filter.

Sun cap house / wallflower architecture + design

The wall occludes views from inquisitive neighbors but encourage the passage of breezes that find their way through the house rather than around it by deliberate vertical slotting dividing the enclosing wall into free-standing segments.

Sun cap house / wallflower architecture + design

The slotting also helps to filter natural light into the house and soften the impact of the harsh sunlight. The secondary glass paneled enclosure within but set away from the enveloping walls is designed to slide away so that the impression of width does not terminate at the glass line but are extended to the tall side walls. The impression of space however goes even further, for the slots in the walls reveal landscaping that extends beyond.

Sun cap house / wallflower architecture + design

The walls are parallel to but do not meet the eaves of the roof; a metre wide gap invites sunlight to wash down onto planting and greenery that thrive on either side of the wall blurring the distinction of an ‘inside’ ‘outside’ demarcation. Though a vertical surface, the rough plastered texturing of the wall catches light streaming in from the gap above and diffuses it into the living spaces. Perhaps the spatial experience is best described as akin to being held in the loving cradle of two cupped, open hands.

Project Details:

Location: Sentosa Cove, Singapore
Type: Houses Residential
Architects: Wallflower Architecture + Designwww.wallflower.com.sg
Design Team: Robin Tan + Cecil Chee + Sean Zheng
Photographer: Albert Lim

Aline Chahine
Aline is an international licensed architect currently practicing in Canada, she is the reason you are reading this right now, Aline founded the platform back in 2008 shaping the very foundation of Architecture Lab, her exemplary content curation process that defines the online magazine today.
Aline Chahine
Aline Chahine
Aline is an international licensed architect currently practicing in Canada, she is the reason you are reading this right now, Aline founded the platform back in 2008 shaping the very foundation of Architecture Lab, her exemplary content curation process that defines the online magazine today. Highlights Aline founded Architecture Lab in 2008 Lead editor of dan | dailyarchnews since 2019 Founded and Creative Director of DesignRaid Licensed architect with creative sales and marketing experience Experience As full-fledged architect, Aline's background involved a great deal of research that lead to the creation of Architecture Lab as an online database of exemplary design. Her experience snowballed into founding two architecture platforms, Architecture Lab and DesignRaid. Education Aline received USEK’s Master of Architecture in 2004 and BA in English from the University of Toronto
TITLE | Founder of Architecture Lab
About Architecture Lab Architecture Lab is a MKR.S Media brand, a website devoted to extraordinary design and aesthetics aiming to promote exceptional aesthetic values and sustainable design in all it's shapes and sizes. Learn more about us and our editorial process and feel free to contact us if you would like to see something in particular on the website, our certified experts will get back to you with the most trustworthy advice as soon as possible. Read all articles by Aline | Follow her on LinkedIn

Leave a Comment