Wind Vault House / Wallflower Architecture + Design

Wind vault house / wallflower architecture + design
© Jeremy San

As the brief was substantial, the overall form of the house needed to be pushed to the envelope limits. Naturally, there are also other considerations; the context and proximity of neighbouring homes, the daily sun path and the prevailing winds. Conceptually, the house is a raised reinforced concrete tube whose open ends are oriented in a general north-south direction.

Wind vault house / wallflower architecture + design
© Jeremy San

On this site, the prevailing breezes also blow in from the south, from the direction of the nearby coastline. In practice, all rooms have walls that side either east or west, and front north and south. The tubular structure resists east west heat gain thanks to the solid mass of the reinforced concrete but encourages passive cooling through the open north south axis.

Wind vault house / wallflower architecture + design
© Jeremy San

The north and south facades are treated with timber screens and their contribution is multifold. They are privacy filters for the bedrooms and are the first layer of glare and solar heat reduction to the spaces behind. The timber fins of the screen can also be angled so as to catch a breeze or to increase privacy as and when needed.

Wind vault house / wallflower architecture + design
© Jeremy San

Family gatherings are a daily occurrence, and large celebratory functions also feature regularly for the client. The first storey is designed to be visually expansive and uncluttered, and encourages the intermingling of space, whether one moves through the garden, living or dining. The perceived spatial boundary is not architecturally delineated in a traditional sense, but by a soldier-line of narrow polyalthia trees along the boundaries of the site.

Wind vault house / wallflower architecture + design
© Jeremy San

However, architecturally, the trees provide a level of purpose no man-made wall is able to. It shields the house from neighbouring windows but its narrow footprint still allows sun to reach the grass, while freeing up space on the lawn for play and parties. What may not seem so obvious though is that the tines of polyalthias are literally evaporative fingers, combing the air of some of its heat each time the wind blows. The swimming pool is placed centrally between garden and living both as a focal centre and also as a central evaporative cooling surface.

Project Details:

Location: East Coast, Singapore
Type: ResidentialHouses
Site Area: 553 m2
GFA: 612 m2
Architects: Wallflower Architecture + Design
Design Team: Cecil Chee, Robin Tan, Sean Zheng, Shirley Tan & Eileen Kok
Photographs: Jeremy San

Aline Chahine
Aline is an international licensed architect currently practicing in Canada, she is the reason you are reading this right now, Aline founded the platform back in 2008 shaping the very foundation of Architecture Lab, her exemplary content curation process that defines the online magazine today.
Aline Chahine
Aline Chahine
Aline is an international licensed architect currently practicing in Canada, she is the reason you are reading this right now, Aline founded the platform back in 2008 shaping the very foundation of Architecture Lab, her exemplary content curation process that defines the online magazine today. Highlights Aline founded Architecture Lab in 2008 Lead editor of dan | dailyarchnews since 2019 Founded and Creative Director of DesignRaid Licensed architect with creative sales and marketing experience Experience As full-fledged architect, Aline's background involved a great deal of research that lead to the creation of Architecture Lab as an online database of exemplary design. Her experience snowballed into founding two architecture platforms, Architecture Lab and DesignRaid. Education Aline received USEK’s Master of Architecture in 2004 and BA in English from the University of Toronto
TITLE | Founder of Architecture Lab
About Architecture Lab Architecture Lab is a MKR.S Media brand, a website devoted to extraordinary design and aesthetics aiming to promote exceptional aesthetic values and sustainable design in all it's shapes and sizes. Learn more about us and our editorial process and feel free to contact us if you would like to see something in particular on the website, our certified experts will get back to you with the most trustworthy advice as soon as possible. Read all articles by Aline | Follow her on LinkedIn

Leave a Comment