Blairgowrie Beach House / DX Architects

Blairgowrie Beach House / DX Architects

The Blairgowrie Beach House on the Mornington Peninsula retained and altered the rear proportion of the existing building and expanded the dwelling forward on a steeply sloped site to accommodate additional living and sleeping areas.

Blairgowrie beach house / dx architects
© Aaron Pocock

Manipulations of the building form were employed to address the access disconnect and setup a conceptual framework where we continued our practices interest in spatial division patterns.

Blairgowrie beach house / dx architects
© Aaron Pocock
Blairgowrie beach house / dx architects
© Aaron Pocock

The new first floor incorporates a large cantilevered metal clad form which created a covered area for car parking, and was counteracted with concrete rendered vertical walls which pushed out to level out the land.

Blairgowrie beach house / dx architects
© Aaron Pocock

Continuing formal manipulations, the metal clad form had volumes carved out to incorporate a balcony space, and a feature vertical window to illuminate at night and interact with the public realm when the house is being occupied.

Project Details:

Location: Blairgowrie, Australia
Area: 360 sqm
Architects: DX Architects
Photographs: Aaron Pocock

Aline Chahine
Aline is an international licensed architect currently practicing in Canada, she is the reason you are reading this right now, Aline founded the platform back in 2008 shaping the very foundation of Architecture Lab, her exemplary content curation process that defines the online magazine today.

Leave a Comment