NORD / Apollo Architects & Associates

Nord / apollo architects & associates
© Masao Nishikawa

Project Details:
Location: Mitaka city, Tokyo, Japan
Type: ResidentialHouses
Site Area: 133.07m2
Total Floor Area : 102.66 m2 (52.42 m2/1F, 50.24m2/2F)
Architects: Satoshi Kurosaki / Apollo Architects & Associates
Photographer: Masao Nishikawa

From the Architect:
This is a house for a couple in their 40s for spending valuable time with their two daughters. As a motif for the plan, the husband, who is a company owner, chose designs by Alvar Aalto and the small churches that are the heart and soul of people, of which he was influenced when he traveled Northern Europe. The living spaces are filled with the warmth of wood, which is somehow similar to idyllic scenery in Japan.

Nord / apollo architects & associates
© Masao Nishikawa

The site is flag-shaped (a rectangular site with a pole-like narrow path), and surrounded by neighboring houses from all directions. Due to the strictly regulated setback from three directions, the house has an interior space with a complicated roof shape. A large bedroom for the family, storage spaces, a kitchen, and bathrooms are compactly arranged on the first floor, while an expansive open-plan space is placed on the second floor, where all the family members can spend relaxing time. The roof is designed with exposed rafters, which consist of pairs of SPF lumber. Taking advantage of the steep angle, the dynamic sloped ceiling provides the space with expressions of both fineness and boldness.

Nord / apollo architects & associates
© Masao Nishikawa

Diffused light from a narrow skylight on the north side softly passes through louvered rafters, enclosing the living/dining room with steady natural light. The small loft space above the open ceiling loosely confronts the second floor, and unfolds as a compact but comfortable kids’ room that resembles a tree house.

Nord / apollo architects & associates
© Masao Nishikawa

At night, cove lighting illuminates the rafters and creates a dramatic expression unlike that of daytime. Use of steel frames for gable beams increase the sharp expression. The loft is intentionally designed without walls. Instead, handrails hang from the ceiling in order to create a space with a unique floating feeling.

Aline Chahine
Aline is an international licensed architect currently practicing in Canada, she is the reason you are reading this right now, Aline founded the platform back in 2008 shaping the very foundation of Architecture Lab, her exemplary content curation process that defines the online magazine today.
Aline Chahine
Aline Chahine
Aline is an international licensed architect currently practicing in Canada, she is the reason you are reading this right now, Aline founded the platform back in 2008 shaping the very foundation of Architecture Lab, her exemplary content curation process that defines the online magazine today. Highlights Aline founded Architecture Lab in 2008 Lead editor of dan | dailyarchnews since 2019 Founded and Creative Director of DesignRaid Licensed architect with creative sales and marketing experience Experience As full-fledged architect, Aline's background involved a great deal of research that lead to the creation of Architecture Lab as an online database of exemplary design. Her experience snowballed into founding two architecture platforms, Architecture Lab and DesignRaid. Education Aline received USEK’s Master of Architecture in 2004 and BA in English from the University of Toronto
TITLE | Founder of Architecture Lab
About Architecture Lab Architecture Lab is a MKR.S Media brand, a website devoted to extraordinary design and aesthetics aiming to promote exceptional aesthetic values and sustainable design in all it's shapes and sizes. Learn more about us and our editorial process and feel free to contact us if you would like to see something in particular on the website, our certified experts will get back to you with the most trustworthy advice as soon as possible. Read all articles by Aline | Follow her on LinkedIn

Leave a Comment