A Pavilion Between Trees / Branch Studio Architects

A Pavilion Between Trees / Branch Studio Architects

When presented with the opportunity to design this small addition to an existing residence, it was exciting to discover a number of established and significant trees sporadically arranged across the proposed site immediately to the west of the existing building.

A pavilion between trees / branch studio architects
© Peter Clarke

The brief for a new master-suite consisting of a bedroom, an ensuite and incorporated robes/ancillary spaces also asked for a strong connection to the landscape and the contextual surrounds of the various garden areas.

A pavilion between trees / branch studio architects
© Peter Clarke
A pavilion between trees / branch studio architects
© Peter Clarke

The existing dwelling itself – a 1990’s owner-build that our client’s inherited with the purchase of the property – posed little architectural significance and interacted poorly with its context.

A pavilion between trees / branch studio architects
© Peter Clarke

The strategy for dealing with the existing building was for the additions to be ‘semi-detached’ from the existing residence… this creates a separation from the main house, giving the pavilion it’s own identity amongst the landscape, while also providing the private spaces contained within ‘room to breathe’ and a sense of calm, intimacy away from the large open plan family home.

A pavilion between trees / branch studio architects
© Peter Clarke

Project Details:

Location: Balnarring, Australia
Area: 85 sqm
Site Area: 40,000 sqm
Architects: Branch Studio Architects
Photographs: Peter Clarke

Aline Chahine
Aline is an international licensed architect currently practicing in Canada, she is the reason you are reading this right now, Aline founded the platform back in 2008 shaping the very foundation of Architecture Lab, her exemplary content curation process that defines the online magazine today.

Leave a Comment